Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Γ’ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη



Πραγματοποιήθηκε ο Α’ κύκλος στη Σκιάθο


Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου διοργάνωσαν το Γ’ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, σε δύο επιστημονικούς κύκλους. Ο πρώτος διεξήχθη στη Σκιάθο από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, ενώ ο Β’ κύκλος με εξειδικευμένη θεματική και υπό τον τίτλο ‘‘Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος’’ θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 7 και 8 Οκτωβρίου.
Στον πρώτο κύκλο συμμετείχαν 36 σύνεδροι  με αντίστοιχες  επιστημονικές ανακοινώσεις ποικίλων θεμάτων, ενώ στον δεύτερο κύκλο θα παρουσιαστούν 34 επιστημονικές ανακοινώσεις από 39 συνέδρους. Οι σύνεδροι προέρχονται στην πλειονότητα από την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και ένα μέρος από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ δώδεκα σύνεδροι από Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.
Το 1991 έλαβε χώρα στη Σκιάθο το Α’ Διεθνές Συνέδριο για τον Παπαδιαμάντη, από τον Δήμο Σκιάθου και το Σύλλογο των Απανταχού Σκιαθιτών, την  Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία των Θεσσαλών. Τα Πρακτικά του εκδόθηκαν από την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών.
Το 2001 η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών σπουδών, που ιδρύθηκε το 1997 και αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες που μελετούν το έργο του Παπαδιαμάντη, διοργάνωσε το Β’Διεθνές συνέδριο και εξέδωσε τα πρακτικά του. Μια επίσης από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Εταιρείας υπήρξε η αναστήλωση του ναού του Αγίου Ελισσαίου στην Πλάκα και η διοργάνωση εκεί μηνιαίων Αγρυπνιών. 
Οι εργασίες του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου έλαβαν χώρα στο Ξενοδοχείο Skiathos Palace, στις Κουκουναριές της Σκιάθου. Στην εναρκτήρια συνεδρία παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. κ.  Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης, η Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη κ. Αθηνά Παπαγεωργίου, οι οποίοι και απηύθυναν  χαιρετισμό, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, εκπαιδευτικοί και πολλοί ακροατές.
Στο συνέδριο συμμετείχαν οι εξής Εισηγητές:
Οι Ομότιμοι Καθηγητές Πανεπιστημίου Παναγιώτης Δ. Μαστροδημήτρης, Γεώργιος Σαρλής και Γεώργιος Χριστοδούλου.
Οι καθηγητές Ανέστης Κεσελόπουλος, Αθανάσιος Νάκας, Λάμπρος Σιάσος και David Weinberg,
Οι τ. Αναπληρωτές Καθηγητές Δημήτρης Δ. Τριανταφυλλόπουλος και Άννα Ιωάννα Γουίλ Μπαδιεριτάκη,
Οι Επίκουροι Καθηγητές Μαρία Γκασούκα και Δημήτρης Κόκορης,
Οι Επισκέπτες καθηγητές  Νικόλαος Καλοσπύρος,
Οι Διδάσκοντες σε Πανεπιστήμια π. Λάμπρος Καμπερίδης, Απόστολος Διαμαντής και Σταυρούλα Τσούπρου,
Η Λέκτωρ Μαρία Καραΐσκου,
Οι Διδάκτορες Δήμητρα Γιανναρά, Χρήστος Δάλκος, Δέσποινα Δούκα, Άγγελος Καλογερόπουλος, Νεκτάριος Μαμαλούγκος, Δώρα Μέντη, Νίκος Ορφανίδης, Στέλιος Παπαθανασίου, Χρυσούλα Σπυρέλη, Αναστάσιος Στέφος, Μαρία Τρουπή και Γεωργία Χαριτίδου,
Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες Δημήτρης Βλαχοδήμος, Μάρκος Γαλούνης, Τερψιχόρη Γκιόκα, Μαίρη Λεφάκη, Μαίρη Μαργαρώνη, Αγγέλα Πιερή,
Καθώς επίσης και ο Πεζογράφος-κριτικός Μάκης Καραγιάννης.
            Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ως εισηγητές οι σκιαθίτες Σοφία Κανταράκη, φιλόλογος, θεολόγος και καθηγήτρια Μ. Ε. με θέμα ‘‘Το φυσιολατρικό στοιχείο των διηγημάτων του Παπαδιαμάντη στην εκπαίδευση. Πρόταση διδακτικής αξιοποίησης’’ και Κωνσταντίνος Κουτούμπας, θεολόγος, αγιογράφος και Υποψήφιος Δρ Θεολογίας του ΑΠΘ με θέμα ‘‘Λειτουργικά παράλληλα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη’’.
Οι εργασίες του Συνεδρίου, διηρημένες σε Ε’ Συνεδρίες, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 1η Οκτωβρίου το απόγευμα στις 8:00μ.μ. Το Συνέδριο έληξε με τον Απολογισμό και τον συγκινητικό χαιρετισμό της Αγγελικής Μελαχροινού, απογόνου του Παπαδιαμάντη, η οποία παρέστη μαζί με την κόρη της Εύη Σμαρλαμάκη στις εργασίες του Συνεδρίου.
Το πρωί της Κυριακής, 2 Οκτωβρίου 2011, οι σύνεδροι εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, στον οποίο μεγάλωσαν και έψαλαν οι δύο Διόσκουροι της Σκιάθου, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος  Μωραϊτίδης. Στη θεία λειτουργία προεξήρχε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Λάμπρος Καμπερίδης, ομογενής από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος διαμένει στον Καναδά και μεταξύ άλλων διδάσκει στα Πανεπιστήμια Concordia καὶ Sherbrooke του Μόντρεαλ, και έχει συνεισφέρει πολύ στην μελέτη και έρευνα του Παπαδιαμάντη. Περί το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι σύνεδροι τέλεσαν Μνημόσυνο υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών των δύο Αλεξάνδρων, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, καθώς είχαν παρατεθεί προ των κολλύβων και οι κάρες των δύο διηγηματογράφων, ως ιδιαίτερη ευλογία. 

Δείτε φωτογραφίες από το Συνέδριο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου