Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ




(Δελτίο Τύπου Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων)

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα έλαβε χώρα το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 η Πανήγυρη της επετείου ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας «Εικονιστρίας», η οποία απεκαλύφθη το 1665 μ.Χ. στον γέροντα ασκητή Συμεών κατά θαυμαστό τρόπο και στις ημέρες μας φυλάσσεται με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.
Εφέτος, στον εορτασμό συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου. 

Από την Αγρυπνία στην Παναγία τη Λιμνιά, Σκιάθου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. .κ. Εμμανουήλ με τον Σεβ. Πομενάρχη μας κ. κ. Χρυσόστομον, ευλογών τον Άρτον.

Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Ιουλίου στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου (Παναγία Λιμνιά) Σκιάθου τελέσθηκε Μικρά Αγρυπνία (Μέγας Εσπερινός και μέρος της Ακολουθίας του Όρθρου, μέχρι το Εωθινό Ευαγγέλιο)  για την Εορτή της Παναγίας Εικονιστρίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Εμμανουήλ, με τη συμμετοχή και του Ποιμενάρχου μας και των Κληρικών της Μητροπόλεώς μας και επισκεπτών. Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην τιμή των κατοίκων της Σκιάθου προς την Παναγία, τονίζοντας ότι αυτή είναι η ουσιαστική πνευματική παράδοση του Τόπου και έτσι θα πρέπει να προβάλλεται στα πέρατα του κόσμου, όπως την ήθελαν οι σπουδαίοι Σκιαθίτες στο διάβα της ιστορίας, με αποκορύφωμα τους δύο Αλεξάνδρους (Παπαδιαμάντη και Μωραϊτίδη), ως Τόπος της Παναγίας, των Κολλυβάδων και της πλούσιας παράδοσης.

Από την Αγρυπνία στην Παναγία τη Λιμνιά, Σκιάθου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. .κ. Εμμανουήλ με τον Σεβ. Πομενάρχη μας κ. κ. Χρυσόστομον.
Από την Αγρυπνία στην Παναγία τη Λιμνιά, Σκιάθου. Ακολουθία της Λιτής.
Από την Αγρυπνία στην Παναγία τη Λιμνιά, Σκιάθου. Ακολουθία της Λιτής.
Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Κυριακή 8 Ιουλίου 2012, σύμφωνα με τοπικό έθιμο που θέλει να λειτουργούν και οι δύο Ενοριακοί Ναοί της χώρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, όπου ευρισκόταν και η Ιερά Εικόνα της Παναγίας, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών.

Από την Λιτανεία της Πολιούχου στην πόλη της Σκιάθου.  Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας  εισοδεύει  την Ι. Εικόνα της Παναγίας στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, όπου και φυλάσσεται όλο το έτος.


Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Νησιού, την οποία ακολούθησαν πολλοί Σκιαθίτες αλλά και αρκετοί ξένοι και μάλιστα από την αλλοδαπή και η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. των Τριών Ιεραρχών, όπου η Παναγία φυλάσσεται όλο τον χρόνο. Κατά τη διάρκεια της Λιτανείας οι Ιερείς και οι Ψάλτες, σύμφωνα με την προβλεπόμενη τάξη του εορτασμού, έψαλλαν τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας μας.

Από την Περιφορά της Ι. Εικόνος της Παναγίας της Εικονίστριας, Πολιούχου Σκιάθου, στην πόλη της Σκιάθου.
Το απόγευμα της Κυριακής οι δύο Αρχιερείς επισκέφθηκαν την ιστορική Ιερά Μονή της Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, την οποίαν ανήγειραν οι Κολλυβάδες Πατέρες τον 18οαιώνα μ.Χ., όπου έγιναν δεκτοί από τον Ηγούμενο π. Ιωσήφ και τους πατέρες της Αδελφότητος και ξεναγήθηκαν στους χώρους Της.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. .κ . Εμμανουήλ και ο  Ποιμενάρχης μας  κ. κ. Χρυσόστομος ξεναγούνται στην Ι. Κοινοβιακή Μονή Ευαγγελισμού Σκιάθου από τον Ηγούμενο Αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρα.
 
Αμέσως μετά, μετέβησαν άπαντες στο Πνευματικό Κέντρο των δύο Ενοριών της Σκιάθου, όπου έλαβαν χώρα τα Εγκαίνια του νέου Λαογραφικού Μουσείου, το οποίο θα στεγασθεί στον 1ο όροφό του και δημιουργήθηκε με την αξιοποίησης δωρεών ευλαβών Σκιαθιτών, οι οποίοι προσέφεραν τον «πλούτο» της παράδοσης στους Ιερείς της νήσου και εκείνοι τον αξιοποίησαν.
Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου π. Νικόλαος Σταματάς προσεφώνησε στην αρχή και ευχαρίστησε όσους εκοπίασαν για το στήσιμο του Μουσείου, ενώ κάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο να απονείμει την τιμητική πλακέτα στον μεγάλο δωρητή κ. Σταύρο Καραθάνο.

Η προσφώνηση του π. Νικολάου Σταματά, Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Ενοριών Σκιάθου.

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος συνεχάρη τον π. Νικόλαο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία τους αυτή, όπως και για όλες τις Εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια ολοκλήρου του έτους στο Πνευματικό Κέντρο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Γεώργιο Σταματά (κατά σάρκα πατέρα του π. Νικολάου) και τους άλλους Ιερείς της Νήσου Αρχιμ. π. Ιωσήφ Κατσούρα, Πρωτ. π. Ιωάννη Κωσταρά και Ιερομ. π. Λουκά Σταμέλο, ενώ μνημόνευσε ιδιαιτέρως τον μακαριστό Γέροντά του, Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο Α΄, ο οποίος πρωτοστάτησε στην δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου, προτρέποντας συνεχώς τους Ιερείς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, οι οποίοι έκαναν πρόθυμη υπακοή στον Επίσκοπό τους και έφτιαξαν το Πνευματικό Κέντρο, αληθινό στολίδι για την Σκιάθο, αξιοποιώντας περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας, αλλά και πολλές δωρεές ευλαβών Σκιαθιτών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. κ. Εμμανουήλ εγκαινιάζει το Λαογραφικό Μουσείο.







Όλες οι παραπάνω Εκδηλώσεις μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (97,7 FM).
 
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ. 22210.60404-7, fax: 22210.61505

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου