Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ο Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Σκιάθο, και η περιφορά των Ιερών Εικόνων στην πόλη του νησιού.



του Κ. Κουτούμπα, Υπ. Διδ. Θεολογίας

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας ημέρα Ομολογίας Πίστεως

Φωτό αρχείου Κ. Κουτούμπα (2009).

Με λαμπρότητα έλαβε χώρα και φέτος η Λιτανεία των Ιερών Εικόνων στην πόλη της Σκιάθου από τους δύο Ενοριακούς Ναούς του νησιού. Η Λιτανεία ξεκινά από τον Μητροπολιτικό Ι. Ναό των Τριών Ιεραρχών μετά εξαπτερύγων, λαμπάδων τε και λαβάρων προς τον Ενοριακό Ι. Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου, της επιλεγομένης Παναγίας Λιμνιάς. Οι ιερείς παραλαμβάνουν και λιτανεύουν ανά χείρας το Πάνσεπτο Ι. εικόνισμα της Παναγίας της Εικονιστρίας, της θαυματουργού και πολιούχου Σκιάθου, ενώ οι πιστοί συνοδεύουν κρατώντας και αυτοί τις Εικόνες των προστατών τους Αγίων που έφεραν από τα σπίτια τους στην Εκκλησία για να λειτουργηθούν. Καθ όλη την διάρκεια της Λιτανείας οι ιεροψάλτες μέλπουν τον Κανόνα του Τριωδίου σε ήχο πλάγιο του δευτέρου ‘‘Χαριστήριον ῲδήν, τῷ εὐεργέτῃ Θεῷ τῶν ὁλων’’ ο οποίος διεκτραγωδεί τους αγώνες της Εκκλησίας απέναντι στις μεθοδίες του διαβόλου προκειμένου να διασπαστεί το Σώμα του Χριστού και τις κατά καιρούς αιρέσεις, αλλά και τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας που διαφύλαξε την αληθή Πίστη και Ευσέβεια ακέραιη.

Φωτό αρχείου Κ. Κουτούμπα (2009).

Η Λιτανεία μετ’ ου πολύ φθάνει στον Ενοριακό Ναό της Παναγίας της Λιμνιάς και οι δύο Ενορίες ενώνονται ως εις εν Σώμα, προκειμένου να μεταβούν στο παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος, στην πλατεία του οποίου θα αναγνωθεί το Συνοδικό της Ορθοδοξίας όπου μνημονεύονται οι ορθόδοξοι Βασιλείς Αυτοκράτορες και Πατριάρχες που αγωνίστηκαν για την ορθόδοξη πίστη.

Φωτό αρχείου Κ. Κουτούμπα (2009).

Ακολούθως αφού η Ιερά Λιτανεία περιέλθει όλη την πόλη, από το Μεγάλο καλντερίμι και την οδό Παπαδιαμάντη, κατέρχεται στην προκυμαία και καταλήγει στην Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών, ενώ η Ενορία της Παναγίας της Λιμνιάς θα συνεχίσει την Λιτάνευση μέχρι τον Ι. Ναό της Παναγίας αφού περιέλθει την παλαιά γραφική συνοικία της, τις Πλάκες.

Φωτό αρχείου Κ. Κουτούμπα (2009).

Η Λιτανεία των Ιερών Εικόνων στην πόλη του νησιού, αρχαίο έθιμο που διατηρείται μέχρι στις μέρες μας, αποτελεί τη μια από τις τέσσερις μεγάλες λιτανείες που γίνονται στο νησί, δείγμα της εκκλησιαστικής ενότητας και των ιδιαίτερων λατρευτικών εθίμων που επικρατούν, στη διατήρηση των οποίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παρουσία των Αγιορειτών Κολλυβάδων στη Σκιάθο, κατά τον 18ο αιώνα. Κοντά σε αυτή αξίζει να αναφέρουμε τις δυο Λιτανείες που τελούνται κατά τις εορτές της πολιούχου Σκιάθου, της Παναγίας της Εικονιστρίας, την 21 Νοεμβρίου, των Εισοδίων της Θεοτόκου, που είναι και η ημέρα της Εορτής Της, και την πρώτη Κυριακή μετά την 1η Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της Ευρέσεως της Ι. Εικόνος, κατά την ίδια διαδρομή. Ως τέταρτη ας σημειωθεί η περιφορά του Επιταφίου, η οποία όμως γίνεται κατά ανάστροφη σειρά, όπου η Ενορία της Παναγίας της Λιμνιάς ακολουθεί την περιφορά των Τριών Ιεραρχών, και αυτό γιατί κατά την παλαιά λειτουργική πράξη οι Επιτάφιοι των δύο Ενοριών δεν συναντούνται, καθώς για κάθε μία Ενορία χωριστά ο Επιτάφιος αποτελεί μοναδικό λειτουργικό γεγονός όχι με συμβολική αλλά με πραγματική, οντολογική σημασία. Η Ενορία ζει τα Πάθη του Χριστού και βιώνει εν χρόνῳ τα γεγονότα της Θείας Οικονομίας, το Σταυρό και την Ανάσταση. Και καθώς ‘‘ἡ τιμὴ τῆς Εἰκόνος ἐπὶ τὸ πρωτότυπον διαβαίνει’’[1],  αναγνωρίζει ως μοναδικό τον Επιτάφιό Της, τιμώντας, προσκυνώντας και λατρεύοντας ‘‘ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν’’[2], ‘‘καὶ τοῦτον ἐσταυρωμένον’’[3].


[1] . Μεγάλου Βασιλείου, P.G. 32, στ. 149 C.
[2] . 2ο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως.
[3] . Κορ. Α´.  2, 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου