Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων: Ημερίδα και Έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον Παπαδιαμάντη στο Πνευματικόν Κέντρο των Ενοριών στη Σκιάθο.


Την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011, στο Πνευματικό Κέντρο Ενοριών Σκιάθου και ώρα 7:30 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων  και στα πλαίσια της Πανηγύρεως της Ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Εικονίστριας, Πολιούχου Σκιάθου, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κοίμησή του, όπως επίσης και τα Εγκαίνια της Εκθέσεως Ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κουτούμπα, ''Δώδεκα Διηγήματα - Δώδεκα Εικόνες'', εμπνευσμένης από το έργο του μεγάλου σκιαθίτη λογοτέχνη. 

Τον αρχικό χαιρετισμό, την παρουσίαση των ομιλητών καθώς και το γενικότερο συντονισμό ανέλαβε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μητροπόλεως, π. Φιλόθεος Θεοχάρης. 

Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ενοριών Σκιάθου, π. Νικόλαος Σταματάς, αναφέρθηκε με συντομία στο συνολικό έργο του Πνευματικού Κέντρου τη χρονιά που πέρασε.
 
Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Αγιογραφικού Εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη, κα Ανθή Βαλσαμάκη, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο το εγχείρημα του Σκιαθίτη αγιογράφου, θεολόγου και ιεροψάλτη Κωνσταντίνου Κουτούμπα, μέσω του οποίου 12 παπαδιαμαντικά διηγήματα "ζωντανεύουν" με χρώματα "παρμένα από τη γη"-αριθμός που, καθόλου τυχαία, παραπέμπει στο Δωδεκάορτο και στη λατρευτική ζωή της εκκλησίας που τόσο βαθιά βίωσε ο κυρ-Αλέξανδρος. Τίτλος της έκθεσης-η οποία θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο μέχρι και τις 10 Ιουλίου, 19.00 με 22.00 κάθε βράδυ: «Δώδεκα διηγήματα - Δώδεκα Εικόνες»
Ακολούθησαν οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες-πιο σωστά, "καταθέσεις καρδιάς"-των τριών ομιλητών:


1) του δρος Αγγέλου Μαντά - Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων με θέμα: «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: τότε και τώρα»  



2) του δρος Ανέστη Κεσελόπουλου – Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα: «Οι άλλοι για τον Παπαδιαμάντη» 
και 3) του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Σταματά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Σκιάθου, με θέμα «Ο Παπαδιαμάντης στην εποχή του».

Λίγο πριν το τέλος, ο Κων/νος Κουτούμπας-με τη συνοδεία του δρ. Άγγελου Μαντά και του π. Φιλόθεου Θεοχάρη-έψαλαν με τον γνήσιο κολλυβάδικο τρόπο ένα τροπάριο από την ακολουθία του Αγίου Αντύπα, έργο του ίδιου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο έγραψε σαν ευχαριστήριο προς τον άγιο (που ως γνωστό, θεωρείται προστάτης και θεραπευτής όσων πάσχουν από ασθένειες των οδόντων) μετά τη θεραπεία του από ένα φοβερό πονόδοντο που τον ταλαιπωρούσε κάποτε:

Η ημερίδα έκλεισε με το συγκινητικό χαιρετισμό του Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, ο οποίος εξύμνησε τον αληθινά "πτωχό τω πνεύματι"-με την πραγματική σημασία του όρου, όμως, δηλαδή "πτωχό" μόνο σε εγωισμό, αλλά πολύ "πλούσιο" στην ψυχή-που δεν είναι άλλος από τον μεγάλο "απόντα"-αλλά εν πνεύματι "παρόντα" τιμώμενο Σκιαθίτη: τον αγαπημένο όλων κυρ-Αλέξανδρο...

Από τα Εγκαίνια της Έκθεσης, 3 Ιουλίου 2011. Ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. κ. Χρυσόστομος, ο π. Αλέξιος, προϊστάμενος Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Γλώσσης Σκοπέλου και η κα Ανθή Βαλσαμάκη, υπεύθυνη το αγιογραφικού εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη, ξεναγούνται στην Έκθεση.

Εγκαίνια της Έκθεσης, 3 Ιουλίου 2011. Από το διήγημα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, ''Ξεπεσμένος Δερβίσης''.

Από τα Εγκαίνια της Έκθεσης, 3 Ιουλίου 2011. Με τον Σεβασμιότατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. κ. Χρυσόστομο και την κα Ανθή Βαλσαμάκη, υπεύθυνη το αγιογραφικού εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου