Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2006

Πανελλήνια Έκθεση γνωστών και αγνώστων αξιόλογων Καλλιτεχνών ''ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΧΝΗ'' (Ναύπακτος 2006).

    


      Η Πανελλήνια Έκθεση γνωστών και αγνώστων αξιόλογων καλλιτεχνών ‘‘Ελλήνων Τέχνη’’,  έλαβε χώρα στον Πύργο Μπότσαρη στη Ναύπακτο, το φθινόπωρο του 2006, υπό την επιμέλεια του Εκθέτη έργων τέχνης και επί σειρά ετών κατόχου των Εκθεσιακών χώρων ‘‘Αρχιπέλαγος’’ στη Σκιάθο και την Αθήνα, Μάρκου Μπότσαρη. 

       Τα Εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2006, στα πλαίσια των Εορτασμών της 435ης επετείου από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η έκθεση αυτή, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπότσαρης, κατά τα Εγκαίνια, προσέβλεψε σε πολλαπλούς στόχους. «Πρώτα απ' όλα την προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών που εκφράζουν τον εαυτό τους και κατ᾿  επέκταση τη διαχρονικότητα της δικής μας έκφρασης. Ακόμη την προβολή αξιόλογων καλλιτεχνών που μένουν στην αφάνεια, επειδή το σύστημά μας δεν τους αναγνώρισε -κάτι που αποτελεί τρομακτική πληγή στα καλλιτεχνικά μας δρώμενα. Παράλληλα στην αντικατάσταση της νοοτροπίας αξιολόγησης ενός έργου Τέχνης από την εμβάθυνση στο ίδιο το έργο και όχι από την τιμή του ή το όνομα του καλλιτέχνη.

             Σύμφωνα με τον κ. Μπότσαρη, κοινό γνώρισμα όλων των  καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην Έκθεση η αδελφική αγάπη για τους συναδέλφους τους, ο εκ βάθους καρδίας θαυμασμός, η χαρά της δημιουργίας και ο προσανατολισμός στον ίδιο στόχο. Αλλά και ως προς το τεχνικό μέρος, κοινό στοιχείο που λειτούργησε σαν ενωτική αλυσίδα μεταξύ τους υπήρξε, λίγο ή πολύ, κάποια βυζαντινή βάση, λιγότερο ή περισσότερο ορατή. Η έκθεση αυτή απέδειξε την τεράστια καλλιτεχνική δυναμική που υπάρχει στο  Γένος μας, με την ελπίδα να αποβεί η απαρχή ενός κινήματος για την αφύπνιση του καλλιτεχνικού μας δυναμικού.

Το μέτρο στην Τέχνη

Η Έκθεση «Ελλήνων Τέχνη - Γνωστών και Αγνώστων Αξιόλογων Καλλιτεχνών»  προσπάθησε, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, να εξηγήσει ότι η πραγματική αξία ενός έργου Τέχνης δεν πιστοποιείται από τη χρηματική του αξία, ούτε από το μεγάλο όνομα που μπορεί να έχει κάποιος ως ζωγράφος, αφού εξαρτάται από το πόσο τον έχουν αναδείξει τα ΜΜΕ, αλλά από την προσφορά του έργου σε αυτόν που το αγόρασε, με το να τον βοηθήσει στην αισθητική του συγκρότηση, στο να αντιλαμβάνεται το ωραίο, να αντλεί από τα συναισθήματα και την έμπνευση που δημιουργεί οικειότητα και αποκαθιστά τις ισορροπίες του για να χαίρεται τη ζωή.

Σε ό,τι αφορά στην Τέχνη, ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο οικουμενικός και διαχρονικός, αλλά και προσαρμοστικός στις αντίξοες συνθήκες που παρουσιάζουν διάφορες εποχές. Ο ελληνικός πολιτισμός ονόμασε «μέτρο» την ισορροπία που υπάρχει σε όλες τις λειτουργίες της φύσης. Για πολλά χρόνια θεώρησε ότι η ισορροπία αυτή ήταν η συμμετρία. Οταν όμως οι Αθηναίοι έχτισαν το Ερεχθείο, άρχισαν να υποψιάζονται ότι υπάρχει και κάτι καλύτερο από την απλοϊκή συμμετρία και σταδιακά αντελήφθησαν ότι το πραγματικό μέτρο είναι η ασύμμετρη συμμετρία που υπάρχει παντού μέσα στη φύση.

Οταν ο πολιτισμός μας από κλασικός έγινε ελληνιστικός και στη συνέχεια βυζαντινός και λαϊκός -περισσότερο ενστικτωδώς παρά στα λόγια- υιοθέτησε το μέτρο, δηλαδή την ασύμμετρη συμμετρία σ' αυτά που κατασκεύαζε για κατοικία, ένδυση και μετακίνηση.

Το μέτρο με την κατάληψη του Βυζαντίου από τους Τούρκους παρέμεινε στο λαϊκό μας πολιτισμό ένα ακλόνητο πολιτιστικό χαρακτηριστικό, χωρίς οι χωρικοί μας να το έχουν συνειδητοποιήσει. Απλώς, ήταν ένα στοιχείο που τους συνόδευε σε όλες τις εκφάνσεις που στοιχειοθετούσαν την καθημερινότητα, όπως κατοικίες, ρουχισμός, κοσμήματα, κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, εικόνες, ζωγραφισμένοι τοίχοι, εικαστικά, διακοσμητική ζωγραφική, γεφύρια, καστρόσπιτα, καράβια, σαμάρια και πολλά άλλα.

Αυτό το μέτρο, που υποφώσκει εδώ και δύο αιώνες, είναι υπεύθυνο για τους πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες, μερικοί μόνο εκ των οποίων επιβιώνουν καλλιτεχνικά. Η εν λόγῳ Έκθεση διοργανώθηκε για να εξυπηρετήσει αυτό το στόχο. Αξιόλογοι αναγνωρισμένοι να συνυπάρξουν με αξιόλογους αγνώστους.

Στην Έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Κώστας Αγγελάκης, Μιχαήλ Αγγελάκης, Ρένα Ανούση, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Αποστόλης Δόσης, Μιχάλης Θεοδωρίδης, Γιάννης Καραβάς, Βικτώρια Καραβά, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Παρασκευή Κουτούμπα, Γεώργιος Κουτσιμάνης, Γιάννης Μητράκας, Ισμήνη Μπονάτσου, Κωνσταντίνος Ντόντος, Αριστόδημος Παπαδάκης, Μαρία Πολιτάκη, Χαράλαμπος Πυλαρινός, Έφη Σπηλιώτη και Κωστής Χατζηιωάννου. Φιλοξενήθηκαν επίσης έργα των διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών Κώστα Βαλσάμη και Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου. 
Η Έκθεση διήρκεσε έως 15 Νοεμβρίου. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Ἀφιέρωμα τῆς Ἐφημερίδος Ναυτεμπορικὴ στὴν Ἔκθεση

<<πίσω