Σελίδες

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Έκθεση Ζωγραφικής ''Η κουλτούρα της Διατροφής στη Σκιάθο''.

του Κωνσταντίνου Κουτούμπα.

Η Έκθεση Ζωγραφικής ''Η κουλτούρα της διατροφής στη Σκιάθο'', παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Φεστιβάλ γεύσεων Βορείων Σποράδων, που  διοργανώθηκε στη Σκιάθο, το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2014, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων των νησιών. Στην Έκθεση συμμετείχαν έξι Σκιαθίτες δημιουργοί, οι Ευγενία Αλεξίου, Στάθης Κουμιώτης, Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Παρασκευή Κουτούμπα, Δέσποινα Μιτζέλου και Γεώργιος Μπεζεριάνος, ενώ παρουσιάστηκε και μέρος του φωτογραφικού αρχείου του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου.

Το Φεστιβάλ και η Έκθεση διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου και συμμετείχαν διοργανωτικά η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, η Ένωση Καταστηματαρχών, Εστιατόρων, Ταβερνών και συναφών Επαγγελμάτων Σκιάθου, ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, μάγειρες και παραγωγοί τοπικών προϊόντων Αλοννήσου και Σκοπέλου, με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου.

Η Έκθεση αφορούσε πίνακες και εικόνες των εδεσμάτων, της λαογραφικής παράδοσης και του καθημερινού νησιωτικού βίου, της ιστορίας του νησιού, και γενικότερα της Σκιάθου. Παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σκιάθου - Μπούρτζι, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, όπου παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρουσιάζονταν τοπικά επιλεγμένα πιάτα και επιλεγμένα προϊόντα και των τριών νησιών.

Σύμφωνα με την κοινή γνώμη των συνδιοργανωτών, απώτερος στόχος του Φεστιβάλ είναι να αποτελέσει θεσμό και να καθιερωθεί, ώστε να συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, και ως θεσμός με διεθνή απήχηση, θα πλαισιώνεται με παράλληλες δραστηριότητες και Εκθέσεις.

Το άνοιγμα του φύλλου. Διά χειρός Κωνσταντίνου Κουτούμπα.

 Τα Χαμαλιά. Διά χειρός Κωνσταντίνου Κουτούμπα.


 Δείπνο. Ελαιογραφία Παρασκευής Κουτούμπα.


 Ουζάκι. Ελαιογραφία Παρασκευής Κουτούμπα.



ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ «ΦΟΝΙΣΣΑ» ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ο Δήμος Σκιάθου και το Σπίτι - Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είχαν καθιερώσει από το 2011 την ανάγνωση διηγημάτων του στο πρωτότυπο και από μετάφραση.

Οι συναντήσεις αυτές έχαιραν θετικής ανταπόκρισης από τους κατοίκους του νησιού, από τους αλλοδαπούς που μένουν μόνιμα στην Σκιάθο, καθώς και από επισκέπτες που έκαναν τις διακοπές τους στο νησί.

Τηρώντας την υπόσχεση για συνέχιση αυτών των συναντήσεων την ΚΥΡΙΑΚΉ 24-08-2014 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση αφιέρωμα στον μεταφραζόμενο Παπαδιαμάντη, στην αυλή του Ιερού Ναού της Παναγίας Λιμνιάς, της δεύτερης ενοριακής Εκκλησίας του νησιού, η οποία κτίστηκε το 1838.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης  συγκινημένος αφού κλείνει την Δημαρχιακή του θητεία με αυτή την πνευματική εκδήλωση και χαρούμενος για την απήχηση που είχε αυτό το αφιέρωμα στους ντόπιους και αλλοδαπούς συμμετέχοντες. Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ειδικά για την περίσταση διαμορφωμένου αύλειου χώρου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν: ανάγνωση αποσπασμάτων από το κορυφαίο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα» στο πρωτότυπο κείμενο, σε γερμανική και σε αγγλική μετάφραση από τον εξαίρετο ηθοποιό και σκηνοθέτη Ντάνιελ Δουζένη, Έλληνα που ζει και εργάζεται στο GRAZ της Αυστρίας.

Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά από την Σκιαθίτισσα ταλαντούχο μουσικό Ζωή Σαρρή, η οποία με την κιθάρα της ερμήνευσε μελοποιημένους στίχους του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Για να τιμηθεί και ο Υμνογράφος Παπαδιαμάντης, η εκδήλωση ξεκίνησε και έκλεισε με την ψαλμώδηση Υμνογραφημάτων του από τους: Κωνσταντίνο Κουτούμπα καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, Θεολόγο και Εμμανουήλ Ξυνάδα Δρ. Θεολογίας, Ιεροψάλτη.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε και προλόγισε η Επιμελήτρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη κα Αθηνά Παπαγεωργίου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο λόγος του Παπαδιαμάντη είναι τόσο διαχρονικός και πανανθρώπινος, αφού μπόρεσε να αγγίξει και να συγκινήσει το ίδιο ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας, εθνικότητας και κουλτούρας.